Jak připravit vánoční menu pro prcka i pro rodiče aneb jak si Vánoce užít podle svého

Jak si co nejvíce usnadnit přípravy a vaření, abychom si i s miminkem nebo malým dítětem Vánoce užili.

Ještě než se vrhnu na zběsilé přípravy a vaření, tak se zastavím a zamyslím se: „Jak se chci o Vánocích cítit? Jakou atmosféru chci zažít? Co je pro mě opravdu důležité?“ A krásně si to v hlavě „namaluju“.

To mi pomáhá dělat jen to, co přispívá k té mé představě. Nedělám pak zbytečnosti, které se mají nebo musí.

Jsou to jen naše Vánoce a my si je můžeme užít přesně tak, jak chceme my. A protože má představa zahrnuje hlavně pohodu, vše ostatní jde stranou.

Nemusím mít uklizeno.

Můžu, ale nemusím. Chci mít čisto? Tak s radostí uklidím, ne protože mě to štve a je tu furt bordel. Když na úklid nemám sílu, tak prostě neuklízím. Neznamená to, že nejsem dobrá máma. Neznamená to, že jsem neschopná. Můžu, zvládnu celou noc nespat a vše uklidit, upéct a navařit. Ale chci to? Chci být druhý den jako mátoha a to ani nemluvím o tom, že u toho mám ještě celodenní péči o dítě. Ano, jsme superhrdinky, zvládneme vše. Někomu udělá radost, že to zvládl a cítí se skvěle. Někdo má radost, že to zvládl a je tak unavený, že si to celé, proč to dělal, ani neužije.

Jak to máte vy? A jak to chcete vy?

Nemusím mít napečeno 50 druhů cukroví. Můžu, ale nemusím.

Nemusím rozeslat celé rodině ručně vyrobené přání. Můžu, ale nemusím.

Nemusím připravit menu s několika chody. Můžu, ale nemusím.

První Vánoce

První Felixovi Vánoce byly jen málo slavnostní, spíše takový obyčejný den. Večeře pro nás sváteční, pro něj opět objevení dalšího jídla. Všední den, který jsme zakončili dárky pod stromečkem. A ho ten stromeček stejně vůbec nezajímal. 🙂

Děti vnímají jen to, jak se rodiče cítí, nezajímá je kolik jsme museli udělat proto, abychom se doma cítili slavnostně.

 

A teď už ty recepty…

 

Předkrm – hrachová polévka

Ilustrační foto. Vyfotím ji, až ji zítra uvařím. 😉

 

200 g žlutého loupaného hrachu

2 pórky (je jemnější než cibule a skvěle polévku ochutí)

2 lžíce oleje

1,5 l vývaru (zeleninového nebo z kostí)

2 větvičky tymiánu

1 bobkový list

 

navíc pro rodiče:

sůl, pepř

2 stroužky česneku

150 ml smetany (kravské, ovesné nebo jiné alternativy

 

Postup:

1 Žlutý hrách není třeba namáčet, ale když ho přes noc namočím, rychleji se uvaří a je stravitelnější.

2 Bílou část pórku nakrájím na nudličky, zbylou zelenou část používám do jiného jídla.

3 Na oleji několik minut pozvolna opékám pórek. Pokud chci použít česnek, přidám k pórku a asi minutu opékám. Česnek můžu opéct i zvlášť a polévku rozdělit na pro miminko a pro rodiče a česnek, sůl a pepř přidat jen porcí pro rodiče.

4 Zaliji vývarem, přidám propláchnutý hrách, tymián, bobkový list a uvařím do měkka.

5 Pak vyberu koření a můžu podávat takto nebo rozmixovat (podle chuti, nálady nebo aktuálních schopností a zájmu děťátka).

6 Pokud používám smetanu na zjemnění, přidám a nechám projít varem nebo jí jen ozdobím polévku na talíři.

 

Hlavní chod – ryba se salátem

Ilustrační foto, vypůjčila jsem si ho od lady-in.cz. Nahradím naším aktuálním, až uvařím…

Tady je spousta možností, jak to pojmout… recepty máte určitě svoje, tak se jimi nebudeme zdržovat, spíš vám dám nápady, jak to upravit pro malé dítě.

Salát

Salát je skvělé jídlo, které se dá upravit tak, aby ho mohlo jíst i miminko. Jak?

Uvařím brambory a kořenovou zeleninu a nenakrájím všechno do salátu. Část si nechám stranou a pak v den D vše nakrájím na velikost kousků, kterou zrovna dítě zvládne. Pro menší děti jsou to větší tyčinky, nebo hranolky, chcete-li. Pro větší, které už umí brát jídlo do prstíků, můžu nakrájet na kostičky.

Salát podávám při pokojové teplotě, není třeba ohřívat. Pokud jste uvařenou zeleninu uchovávali v lednici, vytáhněte ji cca 1 hodinu před večeří.

Ryba

Když je dítě zdravé, můžete cca od 11. měsíce dítěte zařazovat sladkovodní ryby.

Nejlepší je sumeček africký, protože neobsahuje kosti. Výborný je i pstruh nebo kapr, ale tam pozor na kosti.

Já vždy rybu upeču vcelku nebo i filet v troubě. Poté rozdělím na větší kousky, aby si mohlo dítě samo brát. Vždy zkontroluji, jestli tam nejsou kosti. To dost často znamená, že to rozdrolím na úplně malé koušíčky, ale když z nich udělám hromádku, něco se i do pusy dostane.

Nechcete řešit kosti?

Volte rybu bez kostí nebo můžete například tukem z ryby pokapat zeleninu a tím ji ochutit. A nebo si prostě rybu nedá, když nechce. Nic se neděje, dá si jindy.

Dezert – musí být?

My jsme doma vždy na štědrý den mívali nějaký ovocný kompot. V této tradici nepokračuji.

Já miluju bramborový salát. Vždycky se jím tak přecpu, že na dezert už místo není a tak my žádný dezert na štědrý den nepodáváme. Jak to máte vy?

O cukroví napíšu asi jindy.

Přeji vám…

ať se vám plní přání nejen o Vánocích. Ať si ty letošní užijete přesně tak, jak chcete.

"Dala jsem synovi svobodu (nejen) v jídle a do života nám vstoupila čistá radost. Ukazuji maminkám, že to jde i jinak, než "se to dělá". Podporuji je na jejich cestě ke zdravému jídlu, zdraví celé rodiny a každodennímu štěstí. Chcete si přečíst celý můj příběh? Zjistila jsem o jídle pro děti opravdu mnoho a nechci si to nechat jen pro sebe. Mám pro vás ZDARMA eBook "PŘÍKRMY jinak", který vás provede prvními týdny zavádění jídla krok za krokem. Když chcete vědět jak jídlo pro prcka připravit a mít v kapse obrovské množství receptů pro sebe i pro děťátko, mohly by vás zajímat eBooky "Prcku, najez se sám". Raději se potkáváte osobně, pak se sejdeme na jednom z mých kurzů.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.